ΑρχικήΥπηρεσίες-ΝέαHome & GardenΣυμβουλές Εφαρμογής > Καθαρισμός μπάρμπεκιου

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ: ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΤΕ ΣΩΣΤΑ ΜΙΑ ΨΗΣΤΑΡΙΑ

Δεν υπάρχει τίποτα σαν μπάρμπεκιου το καλοκαίρι. Για πολλούς ανθρώπους το μπάρμπεκιου με την οικογένεια και τους φίλους στον κήπο ή στο αίθριο είναι το αποκορύφωμα της καλοκαιρινής περιόδου. Ανεξάρτητα από το αν μια ψησταριά μπάρμπεκιου χρησιμοποιείται μόνο τα γλυκά βράδια του καλοκαιριού ή όλο το χρόνο, οι ηλεκτρικές ψησταριές, οι ψησταριές με κάρβουνο και το φυσικό αέριο πρέπει να φροντίζονται ώστε να παραμένουν αξιόπιστες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο καθαρισμός της ψησταριάς μπάρμπεκιου είναι γρήγορος και εύκολος με αυτές τις πρακτικές συμβουλές.

Γιατί είναι σημαντικός ο τακτικός καθαρισμός της ψησταριάς;

Για να ψήσετε με ασφάλεια και άνεση όποτε θέλετε, μια σχάρα θα πρέπει να καθαρίζεται τακτικά. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι ο εξοπλισμός είναι πάντα έτοιμος για χρήση και ο τακτικός καθαρισμός και η φροντίδα διασφαλίζουν ότι τα ψητά τρόφιμα μπορούν να μαγειρευτούν τέλεια. Το πόσο συχνά καθαρίζεται η ψησταριά μέσα και έξω εξαρτάται από τη συχνότητα χρήσης του μπάρμπεκιου και το πόσο βρώμικα είναι τα πράγματα. Ωστόσο, ένας απλός καθαρισμός μεσαίου επιπέδου θα πρέπει να γίνεται τακτικά. Ένας ενδελεχής πλήρης καθαρισμός, για παράδειγμα με ατμοκαθαριστή , είναι χρονοβόρος, αλλά συνήθως απαιτείται μόνο μία ή δύο φορές το χρόνο – ιδανικά μία φορά πριν και μία μετά την εποχή του μπάρμπεκιου.

Weber®: Άνθρωπος με σχάρα Weber

Υπόδειξη

Πριν χρησιμοποιήσετε μια νέα σχάρα για πρώτη φορά, θα πρέπει να θερμανθεί σε υψηλή θερμοκρασία για περίπου. 30 λεπτά. Αυτό επιτρέπει την εξάτμιση της παραγωγής και των υπολειμμάτων λαδιού.

Πώς να καθαρίσετε ένα μπάρμπεκιου: πριν ή μετά τη χρήση;

Ένα τακτικό μέτρο καθαρισμού πριν από κάθε χρήση μπορεί να περιλαμβάνει τη θέρμανση του γκριλ σε υψηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά και στη συνέχεια τον καθαρισμό της σχάρας με μια βούρτσα καθαρισμού γκριλ. Με αυτόν τον τρόπο, τυχόν υπολείμματα τροφών ή σκουριά που έχουν μείνει πίσω μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν. Αυτή η διαδικασία σκοτώνει επίσης τα βακτήρια. Πριν τοποθετήσετε το φαγητό στη σχάρα, ψεκάστε τη σχάρα με λίγο αντικολλητικό σπρέι, έτσι ώστε το φαγητό να μην κολλήσει στη σχάρα και να παραμείνει εκεί.

Υπάρχουν επίσης μερικά κόλπα για να περιορίσετε τα λίπη και τα υπολείμματα στο ελάχιστο κατά το μπάρμπεκιου. Χρησιμοποιήστε τη μαρινάδα και άλλες σάλτσες με φειδώ για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα στάζουν πάρα πολλές στη σχάρα. Χάρη στους δίσκους συλλογής υγρών από αλουμίνιο, λίπος και άλλα υγρά μπορούν να συλλεχθούν, εμποδίζοντάς τα να μπουν στη σχάρα, στο πάτωμα της ψησταριάς ή σε στενά κενά σε ένα μπάρμπεκιου. Η χοντρή βρωμιά σε ένα μπάρμπεκιου μπορεί να αποφευχθεί με «έμμεσο ψήσιμο στη σχάρα», ειδικά με ψησταριές με κάρβουνα. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε ένα δίσκο αλουμινίου στο κέντρο του κάτω επιπέδου μιας ψησταριάς και τα κάρβουνα στοιβάζονται αριστερά και δεξιά του δίσκου. Τα υπολείμματα μαγειρέματος μπορούν να συλλεχθούν με ελεγχόμενο τρόπο.

Μετά τη χρήση, θερμαίνετε τη σχάρα σε υψηλή ρύθμιση, κατά προτίμηση με κλειστό καπάκι, έτσι ώστε τα περισσότερα υπολείμματα μέσα στη σχάρα BBQ να καούν. Για τον καθαρισμό των κενών μπορεί να χρησιμοποιηθεί συρμάτινη βούρτσα – η βούρτσα θα είναι ιδανικά μονή, διπλή ή τριπλής όψης ανάλογα με το σχέδιο της ψησταριάς. Αδειάστε τους δίσκους σταγόνων μετά τη χρήση ή πετάξτε τους στην ανακύκλωση.

Weber®: συρμάτινη βούρτσα για ψησταριά

Καθαρισμός μπάρμπεκιου με ατμοκαθαριστή

Για να καθαρίσετε επιμελώς τις επιφάνειες από ανοξείδωτο χάλυβα, συμπεριλαμβανομένου του απορροφητήρα του γκριλ, των πλαϊνών πλαισίων και των χειριστηρίων, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ατμοκαθαριστή Αρχικά, ατμίστε όλες τις επιφάνειες χρησιμοποιώντας τη βούρτσα του ατμοκαθαριστή. Επαναλάβετε αυτό με ένα πανί μικροϊνών, καθαρίζετε όλες τις επιφάνειες με τη δύναμη του ατμού. Τα υπολείμματα λίπους και τροφίμων μπορούν να διαλυθούν από τον ατμό και να απορροφηθούν από το πανί από μικροΐνες.

Τα ελαφρά υπολείμματα λίπους σε ανοξείδωτο χάλυβα μπορούν επίσης να καθαριστούν με χλιαρό νερό, υγρό απορρυπαντικού και ένα πανί μικροϊνών. Εναλλακτικά, τα ειδικά καθαριστικά γκριλ διάλυσης λίπους από εξειδικευμένα καταστήματα λειτουργούν καλά.

Για πιο σκληρή βρωμιά σε δύσκολα μέρη, όπως σε μια πλάκα γκριλ από χυτοσίδηρο ή σε σχάρα από ανοξείδωτο χάλυβα, ο ατμοκαθαριστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με μια μικρή ορειχάλκινη βούρτσα . Στην περίπτωση μιας σχάρας με εμαγιέ, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα σετ πλαστικής βούρτσας . Τρίψτε την επίμονη βρωμιά χρησιμοποιώντας τη βούρτσα ενώ προσθέτετε ατμό. Σκουπίστε τη χαλαρωμένη βρωμιά με ένα παλιό πανί. Εάν η ψησταριά είναι ενσωματωμένη σε εξωτερική κουζίνα, ο ατμοκαθαριστής μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση λίπους και υπολειμμάτων τροφίμων από επιφάνειες όπως ο πάγκος εργασίας.

 
 
Play Video

Καθαρισμός μπάρμπεκιου με κάρβουνο με ηλεκτρική σκούπα στάχτης

Με μια σχάρα με κάρβουνα, το εξατμισμένο λίπος συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου στο βραστήρα και στο καπάκι. Αυτό μπορεί να αφαιρεθεί με ατμοκαθαριστή ή καθαριστικό που διαλύει το λίπος όπως περιγράφεται παραπάνω.

Ωστόσο, το ψήσιμο στη σχάρα με κάρβουνα δεν αφήνει μόνο μια σχάρα γκριλ με κρούστα και λιπαρές επιφάνειες, αλλά και στάχτη στο δίσκο του γκριλ. Αφού πνίξετε τη χόβολη, τα κάρβουνα πρέπει πάντα να κρυώνουν όλη τη νύχτα (για περίπου 12 ώρες). Την επόμενη μέρα, ό,τι έχει απομείνει μπορεί απλά να καθαριστεί με μια σκούπα στάχτης και να απορριφθεί με τη βοήθεια ενός κάδου βρωμιάς, και όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με τη βρωμιά.

Η στάχτη αναρροφάται από μια σχάρα με τη χρήση της μπαταρίας κενού στάχτης Kärcher AD 2
Το κενό στάχτης της Kärcher AD 2 Το δοχείο τέφρας μπαταρίας αδειάζει

Συμβουλή: Αποθηκεύστε τη σχάρα σας σωστά

Αφού κρυώσετε και καθαρίσετε το μπάρμπεκιου σας, είναι σημαντικό να αποθηκεύετε καλά τη σχάρα. Εάν η συσκευή δεν χρησιμοποιείται, οι κουκούλες είναι μια καλή ιδέα. Προστατεύουν το BBQ από τη σκόνη, την υγρασία και τις γρατσουνιές. Οι ψησταριές από ανοξείδωτο χάλυβα μπορούν να παραμείνουν έξω όλο το χρόνο χωρίς προβλήματα εάν χρησιμοποιείτε κουκούλα.

Πληροφορίες ασφαλείας για ηλεκτρικές ψησταριές, κάρβουνα και γκαζάκια

Μπάρμπεκιου με γκάζι

  • Πάντα να αναφλέγετε με ανοιχτό καπάκι.
  • Ελέγχετε και καθαρίζετε τακτικά τους δίσκους λίπους.
  • Κλείνετε πάντα το αέριο στην ίδια τη σχάρα και μόνο τότε σβήνετε τη φιάλη υγραερίου.
  • Ελέγχετε τακτικά τον εύκαμπτο σωλήνα αερίου για διαρροές – ειδικά μετά από μεγάλα διαλείμματα.
  • Μην αποθηκεύετε ποτέ φιάλες αερίου σε κλειστούς χώρους.

Μπάρμπεκιου με κάρβουνα

  • Για να ανάψετε κάρβουνο, χρησιμοποιήστε κύβους φωτισμού αντί για υγρούς αναπτήρες, καθώς αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια.
  • Χρησιμοποιήστε μια καμινάδα κάρβουνου στη σχάρα, ποτέ στο πάτωμα.
  • Μετά το ψήσιμο, πνίξτε τη χόβολη κλείνοντας τους αεραγωγούς και τον ανεμιστήρα.
  • Αφήνετε πάντα τα κάρβουνα να κρυώσουν όλη τη νύχτα μετά το ψήσιμο στη σχάρα και πετάτε τα μόνο μετά από 12 ώρες ψύξης.

Μπάρμπεκιου με ηλεκτρική ψησταριά

  • Να συνδέετε πάντα τη σχάρα μόνο σε πρίζες με μεμονωμένη ασφάλεια και μην χρησιμοποιείτε πολλά βύσματα.
  • Προστατέψτε τις συνδέσεις από την υγρασία.
  • Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές ψησταριές σε εσωτερικούς χώρους – είναι κατάλληλες μόνο για εξωτερική χρήση.

Προϊόντα που ταιριάζουν

Καλάθι αγορών
Scroll to Top