ΑρχικήΥπηρεσίες-ΝέαHome & GardenΣυμβουλές Εφαρμογής > Καθαρισμός ταπετσαρίας

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑΣ: ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ, ΤΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

Μια ζεστή βραδιά στον καναπέ με σνακ και ποτά, παιδιά ή κατοικίδια ζώα που τριγυρίζουν στο σαλόνι – πριν το καταλάβετε, η ταπετσαρία έχει γεμίσει ψίχουλα και λεκέδες. Και, στο αυτοκίνητο, δεν αργεί να καταλήξει κάτι πάνω στα καθίσματα. Διατηρήστε τις ταπετσαρίες σας καθαρές με αυτές τις συμβουλές και αυτά τα οικιακά προϊόντα.

Γιατί πρέπει να καθαρίζονται τακτικά τα έπιπλα που καλύπτονται με ταπετσαρία;

Οι καναπέδες και οι πολυθρόνες είναι αυτά που κάνουν τα σαλόνια τόσο άνετα και βολικά, και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται περισσότερο. Όμως, λεκιάζονται συχνά. Για να βεβαιωθείτε ότι θα μπορείτε να τα απολαμβάνετε για πολλά χρόνια, πρέπει να καθαρίζετε τακτικά και να φροντίζετε τις ταπετσαρίες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό:

1. Οι πιο επίμονοι ρύποι αποκολλούνται.

2. Οι αντιαισθητικοί λεκέδες εξαφανίζονται.

3. Οι τρίχες των κατοικίδιων ζώων και τα επιβλαβή ακάρεα απομακρύνονται.

4. Τα έπιπλα με ταπετσαρία συνεχίζουν να έχουν ωραία εμφάνιση και η διάρκεια ζωής τους παρατείνεται.


Το ίδιο ισχύει για τα στρώματα και τα καθίσματα του αυτοκινήτου, τα οποία πρέπει επίσης να καθαρίζονται τακτικά.

Για τους επιφανειακούς ρύπους: Καθαρισμός με ηλεκτρική σκούπα αναρρόφησης

Οι επιφανειακοί ρύποι στην ταπετσαρία, όπως οι μη στερεοποιημένοι ρύποι ή τα ψίχουλα, μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα από τις ταπετσαρίες με μια ηλεκτρική σκούπα αναρρόφησης. Η σωστή επιλογή αξεσουάρ είναι σημαντική και σε αυτήν την περίπτωση. Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό ακροφύσιο turbo με αέρα για ιδιαίτερα βαθύ καθαρισμό των ταπετσαριών. Αφαιρεί αξιόπιστα τους επίμονους ρύπους, τις τρίχες των κατοικίδιων ζώων και ακόμη και τα επιβλαβή ακάρεα, τα οποία συσσωρεύονται σε στρώματα αλλά και στις ταπετσαρίες των επίπλων.

Για τους επίμονους λεκέδες: Καθαρισμός με μηχάνημα πλύσης-απόπλυσης

Οι ταπετσαρίες, τα καθίσματα του αυτοκινήτου και τα στρώματα μπορούν να καθαριστούν σε βάθος, μέχρι τις ίνες, με ένα μηχάνημα πλύσης-απόπλυσης, το οποίο αφαιρεί ακόμη και τους επίμονους λεκέδες. Η αρχή λειτουργίας του είναι απλή: Το μηχάνημα πλύσης-απόπλυσης ψεκάζει το νερό και το απορρυπαντικό και στη συνέχεια το αναρροφά από τις ίνες μαζί με τους ρύπους. Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και ο χρόνος στεγνώματος είναι πολύ συντομότερος σε σύγκριση με τον χειρωνακτικό καθαρισμό.

Πώς λειτουργεί:

1. Αρχικά, αφαιρέστε τους στερεούς ρύπους από την ταπετσαρία ή το κάθισμα του αυτοκινήτου με την ηλεκτρική σκούπα.

2. Γεμίστε το δοχείο του μηχανήματος πλύσης-απόπλυσης με νερό και προσθέστε την απαιτούμενη δόση απορρυπαντικού για χαλιά και ταπετσαρίες σύμφωνα με τις οδηγίες.

3. Ψεκάστε ομοιόμορφα το νερό και το απορρυπαντικό, διατηρώντας απόσταση 10 cm μεταξύ του ακροφύσιου δαπέδων και της ταπετσαρίας, και αφήστε το μείγμα να δράσει για λίγα λεπτά.

4. Τοποθετήστε το ακροφύσιο δαπέδων πάνω στην ταπετσαρία και αναρροφήστε αργά και ομοιόμορφα την υγρασία.

5. Να βρέχετε πάντα καλά με νερό και απορρυπαντικό τις συνδεδεμένες με ταπετσαρία επιφάνειες για να αποφεύγετε τα σημάδια νερού κατά το στέγνωμα.

6. Επαναλάβετε τη διαδικασία έως ότου δεν βγαίνουν πλέον ρύποι ή απορρυπαντικό από το ύφασμα.

7. Εάν χρειάζεται, ξεπλύνετε μία ή δύο φορές με καθαρό νερό (η θερμοκρασία εξαρτάται από το υλικό).

8. Αφήστε αρκετό χρόνο για να στεγνώσουν οι ταπετσαρίες και βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο ή το αυτοκίνητο αερίζονται καλά στο μεταξύ.

9. Αφού στεγνώσει, σκουπίστε ξανά καλά με μια ηλεκτρική σκούπα αναρρόφησης, ιδανικά την επόμενη μέρα.

10. Τέλος, εφαρμόστε ένα μέσο εμποτισμού υφασμάτων: έτσι, διασφαλίζεται ότι η ταπετσαρία θα παραμείνει καθαρή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Με αυτήν τη μέθοδο, ακόμη και ένας παλιός καναπές ή πολύ λερωμένα καθίσματα αυτοκινήτου μπορούν να καθαριστούν. Ωστόσο, πρέπει πάντα να ελέγχετε την αντοχή του υλικού στο νερό, ιδανικά σε ένα σημείο που δεν φαίνεται, πριν από τη χρήση του μηχανήματος πλύσης-απόπλυσης. Τα μηχανήματα πλύσης-απόπλυσης μπορούν επίσης να χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή απορρυπαντικού και την ταυτόχρονη αναρρόφησή του μαζί με τους ρύπους σε ένα μόνο βήμα.

Συμβουλή

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το μηχάνημα πλύσης-απόπλυσης για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα απορρυπαντικού από την ταπετσαρία: για παράδειγμα, αν οι λεκέδες έχουν ήδη καθαριστεί με το χέρι ή αν έχει απομείνει κάποια ποσότητα απορρυπαντικού στις ίνες από την τελευταία φορά που καθαρίστηκαν

Ενδιάμεσος καθαρισμός: Τοπικός καθαρισμός λεκέδων

Οι λεκέδες στον καναπέ ή στα καθίσματα του αυτοκινήτου μπορεί να είναι δυσάρεστοι, είτε προκαλούνται από σοκολάτα, κόκκινο κρασί και λίπη είτε από ρύπους απέξω. Συνήθως χρειάζεται γρήγορη αντίδραση, άλλωστε:

·  Οι φρέσκοι λεκέδες καθαρίζονται ευκολότερα.

·   Οι παλιοί λεκέδες εντοπίζονται πιο δύσκολα.

·   Οι λεκέδες μπορούν να εξαπλωθούν εάν μείνουν για πολύ καιρό.

Στην περίπτωση υγρών λεκέδων, είναι γενικά σημαντικό να ενεργείτε γρήγορα και να απορροφάτε αμέσως τον λεκέ με ένα καθαρό, στεγνό πανί. Ποτέ μην τρίβετε τον λεκέ. Διαφορετικά, το υγρό θα εισχωρήσει βαθύτερα στις ίνες και το ύφασμα μπορεί να υποστεί ζημιά.

Το 90% των λεκέδων είναι διαλυτό στο νερό. Αυτό μπορείτε να το δοκιμάσετε γρήγορα με ένα λευκό πανί και χλιαρό νερό. Εάν το νερό αρχίσει να διαλύει τον λεκέ, μπορείτε να τον αφαιρέσετε από την ίνα κάνοντας ελαφρές περιστροφικές κινήσεις με το πανί από πάνω προς τα κάτω.

Στην περίπτωση λεκέδων που δεν είναι υδατοδιαλυτοί, χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό λεκέδων γενικής χρήσης: Ψεκάστε το καθαριστικό λεκέδων σε ένα πανί με σταθερά χρώματα και ταμπονάρετε τον λεκέ μέχρι να βγει. Στη συνέχεια, μπορείτε να ξεπλύνετε την περιοχή με ένα μηχάνημα πλύσης-απόπλυσης για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα απορρυπαντικού από τις ίνες του υφάσματος. Και σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να δοκιμάσετε τη διαδικασία σε ένα σημείο που δεν φαίνεται για να ελέγξετε την καταλληλότητά της.

Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε ατμό για να αντιμετωπίσετε τους λεκέδες

Για τον καθαρισμό καναπέδων κ.λπ., και οι ατμοκαθαριστές είναι πολύτιμοι βοηθοί: Για να καθαρίσετε μικρούς λεκέδες, απλώς τοποθετήστε το μικρό ακροφύσιο υπό γωνία (όχι κάθετα) πάνω στην ταπετσαρία και κρατήστε το πανί μικροϊνών δίπλα του. Έπειτα, απελευθερώστε ατμό. Μπορούμε να πούμε ότι η δέσμη του ατμού «εκτοξεύει» τον λεκέ στο ύφασμα μικροϊνών.

Σύσταση: Πρώτα, ελέγξτε σε ένα σημείο που δεν φαίνεται αν το ύφασμα είναι ευαίσθητο στη θερμοκρασία. Αν ναι, η μέθοδος καθαρισμού δεν είναι κατάλληλη.

Τα καλύτερα οικιακά μέσα καθαρισμού λεκέδων

Αν προτιμάτε να αποφεύγετε τα χημικά απορρυπαντικά και δεν υπάρχει διαθέσιμο μηχάνημα πλύσης-απόπλυσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δοκιμασμένα οικιακά μέσα καθαρισμού λεκέδων.ains.

Χρήσιμο για όλους σχεδόν τους λεκέδες: σόδα

 

Η σόδα είναι χρήσιμη με όλους τους τρόπους στο σπίτι για την αφαίρεση λεκέδων από τα επικαλυμμένα έπιπλα, για παράδειγμα αυτούς που προκαλούνται από τον καφέ ή το κόκκινο κρασί: Ρίξτε τη σκόνη στον λεκέ, αφήστε τη να δράσει όλη τη νύχτα και αναρροφήστε τους την επόμενη μέρα.

Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για υγρό καθάρισμα: Για να το κάνετε αυτό, σκουπίστε πρώτα την ταπετσαρία με ηλεκτρική σκούπα. Ανάλογα με το πόση ποσότητα χρειάζεστε, ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας σκόνη με 1 κουταλιά της σούπας νερό και εφαρμόστε την πάστα διττανθρακικού νατρίου στον λεκέ. Τρίψτε απαλά με ένα υγρό σφουγγάρι ή πανί και αφήστε το να στεγνώσει. Η αποξηραμένη πάστα μπορεί να αναρροφηθεί από την ταπετσαρία στη συνέχεια.

Χρήση χυμού λεμονιού για την αντιμετώπιση λεκέδων από αίμα

Ακόμη και στην περίπτωση ασήμαντων τραυματισμών, μπορεί να καταλήξει λίγο αίμα στο στρώμα ή στον καναπέ σας. Εάν οι λεκέδες από αίμα είναι πολύ πρόσφατοι, μπορούν γενικά να ξεπλυθούν με κρύο νερό. Συμβουλή: Μη χρησιμοποιείτε ζεστό νερό γιατί αυτό προκαλεί την πήξη της πρωτεΐνης του αίματος, με αποτέλεσμα να συγκρατείται στις ίνες του υφάσματος.

Εάν οι λεκέδες έχουν ήδη στεγνώσει, ο χυμός λεμονιού μπορεί να σας φανεί χρήσιμος: Αναμείξτε αλάτι και χυμό λεμονιού έτσι ώστε να σχηματιστεί ένας πολτός. Αφήστε να δράσει για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τον πολτό με μια πετσέτα κουζίνας, ψεκάστε την περιοχή με κρύο νερό και στεγνώστε ξανά με χαρτί. Εναλλακτικά, ο καθαρισμός γίνεται επίσης με νερό και baking powder, ένα δοκιμασμένο οικιακό μέσο καθαρισμού.

Μεταλλικό νερό και αλάτι για την αντιμετώπιση λεκέδων από κόκκινο κρασί

Το μεταλλικό νερό βοηθά με τους λεκέδες από κόκκινο κρασί: Ρίξτε προσεκτικά πάνω στον λεκέ και στη συνέχεια στεγνώστε με χαρτί κουζίνας χωρίς να το τρίβετε. Το αλάτι και το άμυλο αραβοσίτου βοηθούν επίσης στην απορρόφηση του υγρού: Προσθέστε στον λεκέ, αφήστε να δράσει και στη συνέχεια αναρροφήστε με μια ηλεκτρική σκούπα. Εάν οι λεκέδες έχουν ήδη στεγνώσει, ο χυμός λεμονιού ή το ξύδι μπορεί να σας φανούν χρήσιμα: Απλώς βουτήξτε ένα βαμβακερό ύφασμα μέσα στο υγρό, υγράνετε τον λεκέ, αφήστε να δράσει για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια στεγνώστε με μια πετσέτα κουζίνας χωρίς να τρίβετε. Τέλος, ψεκάστε κρύο νερό πάνω στην περιοχή και στεγνώστε για άλλη μια φορά χωρίς να το τρίβετε.

Χρήση υγρού πιάτων ή σαπουνιού για την αντιμετώπιση λεκέδων από λίπη

Συχνά, το ζεστό νερό και το υγρό πιάτων που αφαιρεί τα λίπη ή το σαπούνι αρκούν για τον καθαρισμό λεκέδων από λίπη από έπιπλα με ταπετσαρία: Ταμπονάρετε τους φρέσκους λεκέδες και υγράνετε τους παλιούς λεκέδες με λίγο νερό. Στη συνέχεια, αναμείξτε το υγρό πιάτων ή το υγρό σαπούνι με νερό και απλώστε προσεκτικά πάνω στον λεκέ από λίπος. Κάντε μασάζ στο μείγμα, ξεκινώντας από την άκρη του λεκέ. Εάν ο λεκές έχει αφαιρεθεί, ταμπονάρετε τα πάντα με καθαρό, ζεστό νερό για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα του υγρού πιάτων.

Κορυφαίες συμβουλές για τον καθαρισμό επίπλων με δερμάτινη ταπετσαρία

Για τον καθαρισμό και τη συντήρηση επίπλων με δερμάτινη ταπετσαρία, απαιτείται διαφορετική διαδικασία από ό,τι στους καναπέδες, τις πολυθρόνες και τα καθίσματα αυτοκινήτου με υφασμάτινα καλύμματα. Η σκόνη και τα ψίχουλα μπορούν να απομακρυνθούν με ένα ξεσκονόπανο ή να αναρροφηθούν προσεκτικά με μια ηλεκτρική σκούπα. Για να καθαρίσετε το δέρμα, συχνά, αρκεί να σκουπίσετε την επιφάνεια με ένα υγρό πανί. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά που αφαιρούν τα λίπη, όπως τα υγρά πιάτων, γιατί αυτά μπορούν να στεγνώσουν το δέρμα. Είναι καλύτερο να διαλύσετε καθαρό σκληρό σαπούνι (ουδέτερο σαπούνι) σε χλιαρό νερό.

Βασικά, το δέρμα δεν πρέπει ποτέ να υγραίνεται υπερβολικά κατά τον καθαρισμό και τα υγρά, όπως χυμένα ποτά, πρέπει πάντα να καθαρίζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Επιπλέον, συνιστάται η τακτική φροντίδα των δερμάτων με κατάλληλα προϊόντα.

 

Συμβουλή

Καθαρίστε με αποσταγμένο νερό ή νερό που έχει βράσει. Έτσι, αποφεύγονται τα στίγματα λόγω των αλάτων του νερού.

Κατάλληλα προϊόντα για ταπετσαρίες

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών
Scroll to Top