ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΖΑΝΤΩΝ ΜΕ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ

Επίμονη βρωμιά συσσωρεύεται στις ζάντες με την πάροδο του χρόνου, όπως από βρωμιά δρόμου, σκόνη φρένων ή αλάτι δρόμου. Για να διασφαλιστεί ότι οι ζάντες αλουμινίου διατηρούν τη λάμψη τους και ότι οι ζάντες από χάλυβα παραμένουν χωρίς σκουριά για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνιστάται ο ενδελεχής καθαρισμός των ζαντών σε τακτική βάση. Με αυτές τις συμβουλές για το πώς να καθαρίσετε τις ζάντες, είναι γρήγορο και εύκολο. 

Ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τις ζάντες: βήμα προς βήμα

Οι όμορφες ζάντες βελτιώνουν την εμφάνιση κάθε αυτοκινήτου. Όμως η υγρασία, η βρωμιά του δρόμου, η σκόνη των φρένων και το αλάτι του δρόμου τους επιβαρύνουν. Με την πάροδο του χρόνου, η βρωμιά μπορεί πραγματικά να καεί στις ζάντες. Τότε γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αφαιρέσετε εντελώς τη σκόνη και τη βρωμιά. Επομένως, συνιστάται ο τακτικός, ενδελεχής καθαρισμός της στεφάνης. Είναι ιδιαίτερα εύκολο όταν αλλάζετε από καλοκαιρινούς σε χειμερινούς τροχούς και αντίστροφα. Οι τροχοί μπορούν στη συνέχεια να καθαριστούν και να αποθηκευτούν. Χρειάζονται όμως και τακτική φροντίδα κατά τη διάρκεια του έτους.

Και αυτό είναι που χρειάζεστε για να καθαρίσετε καλά τις ζάντες:

  • Ένα πλυντήριο πίεσης ή ένας κουβάς με νερό
  • Καθαριστικό ζαντών
  • Μια βούρτσα (χείλος).
  • Ένα σφουγγάρι
  • Ένα μαλακό πανί, π.χ. μικροΐνες ή δέρμα

Αυτό είναι τι πρέπει να κάνετε:

Το καθαριστικό στεφάνης της Kärcher ψεκάζεται σε βρώμικη ζάντα από κράμα

 1. Εφαρμόστε καθαριστικό στεφάνης

Κατά της επίμονης βρωμιάς, όπως η σκόνη ή το αλάτι του δρόμου, ψεκάστε το καθαριστικό ζάντας στο χείλος από αλουμίνιο ή χάλυβα και αφήστε το να δράσει. Το χείλος πρέπει να είναι στεγνό κατά την εφαρμογή. Για βέλτιστα αποτελέσματα, το καθαριστικό προσκολλάται καλύτερα σε στεγνή επιφάνεια.

Βεβαιωθείτε ότι το προϊόν καθαρισμού είναι όσο το δυνατόν πιο απαλλαγμένο από οξύ, αυτό είναι πιο απαλό με το υλικό. Τα όξινα καθαριστικά στεφάνης (pH μεταξύ 1 και 5) μπορούν να επιτεθούν στην επιφάνεια της στεφάνης με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας τα ακατάλληλα ειδικά για γυαλιστερά υλικά, όπως ζάντες χρωμίου ή ζάντες από κράμα.

Το χείλος ξεπλένεται με πλυντήριο πίεσης Kärcher

 2. Ξεπλύνετε το χείλος και αφαιρέστε τη χοντρή βρωμιά

Το επόμενο βήμα είναι να ξεπλύνετε το χείλος με το  πλυστικό υψηλής πίεσης  (flat jet), ένα  καθαριστικό χειρός ή με έναν κουβά με χλιαρό νερό και ένα σφουγγάρι. Κατά τον καθαρισμό με το χέρι, πρέπει να φοράτε προστατευτικά γάντια ώστε το δέρμα να μην έρχεται σε επαφή με βρωμιά.

Εάν δεν χρησιμοποιείτε καθαριστικό, μπορείτε ακόμα να καθαρίσετε το χείλος με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή να αφαιρέσετε τυχόν επιφανειακές ακαθαρσίες και να προετοιμαστείτε για έναν επιμελή καθαρισμό.

Καθαρισμός φρεατίου τροχού στο αυτοκίνητο με ρυθμιζόμενο σύνδεσμο και πλυντήριο πίεσης Kärcher

 3. Καθαρίστε τα φρεάτια των τροχών

Ταυτόχρονα, μπορείτε να καθαρίσετε τα φρεάτια των τροχών στο αυτοκίνητο, κατά προτίμηση με το πλυντήριο πίεσης και το επίπεδο εξάρτημα ακροφυσίου πίδακα. Συμβουλή: τα δυσπρόσιτα σημεία μπορούν να καθαριστούν ακόμα πιο εύκολα με το πλυντήριο πίεσης χρησιμοποιώντας έναν  μεταβλητό σύνδεσμο ακροφυσίου .

Καθαρίστε το χείλος με βούρτσα πλυσίματος τροχών Kärcher

 4. Καθαρίστε καλά το χείλος

Τώρα είναι η ώρα για ενδελεχή καθαρισμό της ζάντας: Συχνά, παρά το απορρυπαντικό και τον προκαθαρισμό, η επίμονη βρωμιά παραμένει στο χείλος, ειδικά σε στενά κενά. Αυτά μπορούν να καθαριστούν αποτελεσματικά με μια  βούρτσα πλυσίματος τροχών . Για ιδιαίτερα στενά σημεία, μια μαλακή παλιά οδοντόβουρτσα ή μια μαλακή βούρτσα είναι επίσης κατάλληλη.

Εάν τα υπολείμματα δεν μπορούν να αφαιρεθούν εντελώς με αυτόν τον τρόπο, τα προϊόντα καθαρισμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά: απλώστε απλά, αφήστε να δράσει και ξεπλύνετε καλά με καθαρό νερό.

Στη συνέχεια, αφήστε το χείλος να στεγνώσει ή τρίψτε το με ένα δερμάτινο πανί. Το τελευταίο προτείνεται ιδιαίτερα για χρωμιωμένες ζάντες και μαύρες ζάντες, αφού πάνω τους είναι πιο αισθητές οι κηλίδες νερού.

Το χείλος στεγνώνει με δερμάτινο ύφασμα

Προσοχή: ακολουθήστε τους κανονισμούς

Ο καθαρισμός της ζάντας επιτρέπεται συνήθως μόνο όπου μπορεί επίσης να πλυθεί το αυτοκίνητο. Αυτό γίνεται καλύτερα σε κουτί πλυσίματος self-service ή στο πλυντήριο αυτοκινήτων. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τα καθαριστικά ζαντών που προσφέρονται στην εγκατάσταση, καθώς συνήθως δεν επιτρέπεται η χρήση καθαριστικών τρίτων. Το αν επιτρέπεται ο καθαρισμός σε ιδιωτική ιδιοκτησία εξαρτάται από τους τοπικούς κανονισμούς.

Συμβουλή: Οι ζάντες και τα ελαστικά αυτοκινήτου πρέπει πάντα να καθαρίζονται χωριστά από το υπόλοιπο αυτοκίνητο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βρωμιά του δρόμου και οι μικρές πέτρες, καθώς και οι επίμονες εναποθέσεις στις ζάντες, μπορούν να βλάψουν τη βαφή του οχήματος. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείται η ίδια βούρτσα πλύσης για τον καθαρισμό του αμαξώματος και των τροχών.

Συχνές ερωτήσεις

 

Πώς να αφαιρέσετε τη σκόνη των φρένων από τις ζάντες;

Η καμένη σκόνη φρένων και η φθορά των ελαστικών μπορούν να αφαιρεθούν γρήγορα από τις ζάντες από χάλυβα και αλουμίνιο με ειδικό καθαριστικό ζαντών. Το  Kärcher Rim Cleaner δεν περιέχει οξέα και επομένως είναι απαλό με τα υλικά. Το κοκκινωπό του χρώμα δείχνει πώς δρα με την πάροδο του χρόνου. Απλώς ψεκάστε στο στεγνό χείλος, αφήστε να δράσει για 1-3 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με καθαρό νερό. Η επίμονη βρωμιά μπορεί να αφαιρεθεί αφού αφήσετε το καθαριστικό να λειτουργήσει, με μια  βούρτσα πλύσης .

Το καθαριστικό στεφάνης της Kärcher ψεκάζεται στο χείλος
 

Πώς να αφαιρέσετε τα υπολείμματα αλατιού από τις ζάντες;

Όποιος είναι στο δρόμο με φανταχτερές ζάντες από κράμα, ακόμη και το χειμώνα, θα πρέπει να τον απαλλάσσει τακτικά από τις εναποθέσεις αλατιού, καθώς αυτά επιτίθενται στο υλικό μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, το αργότερο κατά την αλλαγή από χειμερινά σε θερινά ελαστικά, όλες οι επικαθίσεις πρέπει να αφαιρούνται επιμελώς από τις ζάντες αλουμινίου καθώς και από χάλυβα. Ένα καθαριστικό ζάντας λειτουργεί καλύτερα. Εναλλακτικά, ορισμένα πλυντήρια αυτοκινήτων προσφέρουν ειδικές επιλογές για τον καθαρισμό της ζάντας

 

Πώς να αφαιρέσετε τη σκουριά από τις ζάντες;

Μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε τη σκουριά από τις ατσάλινες ζάντες μόνοι σας χρησιμοποιώντας μια συρμάτινη βούρτσα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε σμυριδόπανο.

Οι ζάντες αλουμινίου και οι ζάντες χρωμίου δεν μπορούν να σκουριάσουν, αλλά η υγρασία και το αλάτι του δρόμου μπορούν επίσης να αφήσουν το σημάδι τους. Το υλικό μπορεί να οξειδωθεί ή να οδηγήσει σε διάβρωση αλατιού. Και τα δύο πρέπει να αφαιρούνται πολύ προσεκτικά, π.χ. με μια μαλακή βούρτσα, καθώς το αλουμίνιο και το χρώμιο γρατσουνίζονται εύκολα. Στη συνέχεια, η επιφάνεια πρέπει να γυαλιστεί. Εάν έχετε αρκετή αυτοπεποίθηση, μπορείτε να κάνετε το γυάλισμα μόνοι σας. Διαφορετικά, συνιστάται να έχετε κάνει επαγγελματικά.

Ποια βούρτσα πλυσίματος είναι κατάλληλη για τον καθαρισμό της ζάντας;

Ως αξεσουάρ για το πλυντήριο πίεσης, μια  βούρτσα πλυσίματος τροχών  είναι μια εξαιρετική επιλογή. Χάρη στο ειδικό σχήμα και τις ολόπλευρες τρίχες του, επιτρέπει εξαιρετικά αποτελεσματικό καθαρισμό 360°. Ακόμη και τα δυσπρόσιτα σημεία και τα μικρότερα κενά στις ζάντες μπορούν να καθαριστούν επιμελώς με τη βούρτσα. Λόγω της ομοιόμορφης κατανομής του νερού, η βρωμιά διαλύεται ομοιόμορφα και ξεπλένεται.

Βούρτσα πλυσίματος στεφάνης Kärcher για σχολαστικό καθαρισμό στεφάνης

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε τις ζάντες χρωμίου;

Με την πάροδο του χρόνου, οι ζάντες χρωμίου μπορεί να χάσουν τη λάμψη τους και να γίνουν θαμπά. Για να αφαιρέσετε τη σκόνη και τη σκουριά των φρένων, ενδέχεται να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καθαριστικά ζαντών, επειδή το οξύ που περιέχεται μπορεί να καταστρέψει την ευαίσθητη επιφάνεια χρωμίου. Αντίθετα, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ήπια καθαριστικά, όπως σαπούνι και νερό. Το διττανθρακικό νάτριο είναι επίσης μια κατάλληλη σπιτική θεραπεία: προσθέστε τρεις κουταλιές της σούπας διττανθρακικό νάτριο σε ένα μπολ, προσθέστε λίγο νερό ενώ ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Χρησιμοποιώντας ένα μαλακό πανί, τρίψτε την πάστα πάνω από το χείλος με κυκλικές κινήσεις μέχρι να αφαιρεθούν όλες οι εναποθέσεις. Ωστόσο, υπάρχουν καθαριστικά ζαντών που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για χρώμιο και διαλύουν αποτελεσματικά τη βρωμιά.

Εκτός από τον καθαρισμό, το χρώμιο πρέπει να γυαλίζεται τακτικά ώστε να διατηρεί τη λάμψη του και την ιδιαίτερη εμφάνισή του.

Κατάλληλα προϊόντα για ζάντες

Καθαριστικό για ζάντες RM...
18,99 
Product Image
Βούρτσα Πλύσης Τροχών
35,49 
Product Image
VP 180 S, Vario Power Jet...
40,49 

Κατάλληλα χημικά καθαρισμού & περιποίησης οχημάτων εδώ!

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει:

Καθαρισμός εσωτερικού αυτοκινήτου

Εάν θέλετε να διατηρήσετε το αυτοκίνητό σας όμορφο για όσο το δυνατόν περισσότερο, απαιτεί περισσότερα από ένα απλό πλύσιμο εξωτερικά. Από τα καθίσματα μέχρι το πιλοτήριο και

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών
Scroll to Top