ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ, ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ KÄRCHER!

Ο νέος κορωνοϊός, γνωστός και ως SARS-CoV-2, εξακολουθεί να εξαπλώνεται παγκοσμίως. Ο κύριος τρόπος μετάδοσής του από άνθρωπο σε άνθρωπο φαίνεται ότι είναι η μόλυνση μέσω σταγονιδίων. Εάν λάβουμε απλά μέτρα υγιεινής μπορούμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας από αυτή την απειλητική ασθένεια των πνευμόνων και να αναχαιτίσουμε την ταχεία εξάπλωσή της. Το ειδικό θέμα μας είναι αφιερωμένο στις πιο αποτελεσματικές μεθόδους προστασίας από τη μόλυνση.

Ο ατμός είναι η πιο υγιεινή και αποτελεσματική λύση για να απαλλαγείτε από τα βακτήρια και τους ιούς στο σπίτι σας, χωρίς τη χρήση χημικών. Ξεχάστε λοιπόν πανάκια, συρματάκια, σφουγγαράκια, λεκάνες και ό,τι άλλο χρησιμοποιούσατε για να καθαρίσετε λίπη, άλατα και άλλους επίμονους ρύπους. Με τη χρήση των κατάλληλων εξαρτημάτων, οι ατμοκαθαριστές της Kärcher προσφέρουν πολλές δυνατότητες και λύσεις καθαρισμού που θα σας εντυπωσιάσουν!

1.389,75 
Ατμοκαθαριστής SG 4/4 συμπαγών διαστάσεων με ισχυρή πίεση ατμού 4 bar, με δυνατότητα ελέγχου ποσότητας ατμού και λειτουργία VapoHydro για τέλειο καθαρισμό και πιστοποιημένη απολύμανση χωρίς χημικά.
948,67 
Πολύ συμπαγής και εύκολος στη χρήση: Ο ατμοκαθαριστής SG 4/2 Classic της Kärcher με μοναδικό σχεδιασμό κουτιού all-in-one και λειτουργία VapoHydro για καθαρισμό και απολύμανση χωρίς χημικά.
109,99 
Το βασικό μοντέλο για καθαρισμό με ατμό χωρίς χημικά προϊόντα: Ο ατμοκαθαριστής SC 2 EasyFix της Kärcher. Για απόλυτη καθαριότητα σε σκληρές επιφάνειες σε ολόκληρο το σπίτι. Με το ακροφύσιο δαπέδου EasyFix.
199,99 
Βολικός καθαρισμός με ατμό χωρίς διακοπές: Με τον ατμοκαθαριστή SC 4 EasyFix με το ακροφύσιο δαπέδου EasyFix και αφαιρούμενο δοχείο νερού που ξαναγεμίζει άμεσα.
299,99 
Ο ατμοκαθαριστής SC 4 EasyFix Iron με το ακροφύσιο δαπέδου EasyFix και ατμοσίδερο. Περιλαμβάνει αφαιρούμενο δοχείο νερού που ξαναγεμίζει άμεσα για καθαρισμό χωρίς διακοπές.
349,99 
Ισχυρός και πολυμορφικός: ο ατμοκαθαριστής SC 5 EasyFix με πίεση ατμού 4,2 bar και δυνατότητας σύνδεσης με ατμοσίδερο. Περιλαμβάνει τη λειτουργία VapoHydro, δοχείο νερού που ξαναγεμίζει άμεσα και ακροφύσιο δαπέδου.
399,99 
Ο ατμοκαθαριστής SC 5 EasyFix Iron με πίεση ατμού 4,2 bar & ατμοσίδερο. Περιλαμβάνει ακροφύσιο δαπέδου EasyFix, λειτουργία VapoHydro, δοχείο νερού που ξαναγεμίζει άμεσα και ακροφύσιο δαπέδου
159,99 
Μηχάνημα για καθρισμό χωρίς χρήση χημικών: Ο compact ατμοκαθαριστής SC 2 Deluxe EasyFix με ένδειξη LED είναι ιδανικός για όλες τις σκληρές επιφάνειες στο σπίτι.
89,99 
Ο μικρού μεγέθους ατμοκαθαριστής SC 1 EasyFix 2 σε 1 είναι ιδανικός για γρήγορο ενδιάμεσο καθαρισμό χωρίς χημικά προϊόντα και, χάρη στο ακροφύσιο δαπέδου EasyFix που τον συνοδεύει, μπορεί να καθαρίσει άψογα το δάπεδο.
149,99 
Ο ατμοκαθαριστής SC 3 EasyFix με το ακροφύσιο δαπέδου EasyFix και το φυσίγγιο αφαλάτωσης προσφέρει τη δυνατότητα για καθαρισμό χωρίς διακοπές χάρη στο δοχείο νερού που ξαναγεμίζει άμεσα. Ζεσταίνεται σε μόλις 30 δευτερόλεπτα.

Οι καθαριστές αέρα όπως το AF 100 της Kärcher μειώνουν το μικροβιακό φορτίο του αέρα, κατακρατούν τα αερόφερτα μικρόβια μέχρι 99,90% και καθαρίζουν τον αέρα στο χώρο όπου είναι τοποθετημένοι και εξασφαλίζουν βέλτιστη ποιότητα αέρα για τους εργαζόμενους, τους επισκέπτες και άλλους ιδιώτες που βρίσκονται στο χώρο.   Όχι μόνο οι ιοί, όπως ο νέος SARS-CoV-2, αλλά και όλα τα άλλα αερομεταφερόμενα παθογόνα, όπως η γρίπη ή το SARS, μπορούν να φιλτραριστούν από τον αέρα με αυτόν τον τρόπο.

Σκόνη, γύρη, οσμές, χημικά αέρια: Η ποιότητα του αέρα σε πολλούς χώρους εργασίας δεν είναι πάντα ιδανική. Ο επαγγελματικός μας καθαριστής αέρα AF 100 προσφέρει εύκολη ανακούφιση. Ο ισχυρός κινητήρας του χρειάζεται μόνο λίγα λεπτά για να προσφέρει σε ένα δωμάτιο με μέγεθος έως 100μ² με φρέσκο, καθαρό αέρα. Η μονάδα είναι κινητή και, χάρη στους ισχυρούς κυλίνδρους της, μπορεί να μετακινηθεί εύκολα και να τοποθετηθεί σε άλλο δωμάτιο.

Σε συνδυασμό με τα φίλτρα HEPA HIGH PROTECT 13 και HEPA 14 αποτελεί την ιδανική και πιστοποιημένη λύση κατά του Κορωνοϊού. Πιο συγκεκριμένα:

1)Hepa 14 Solution Filters (2.863-035.0): Είναι πιστοποιημένο κατά EN 1822  με δείκτη διαχωρισμού τουλάχιστον 99,995% για σωματίδια διαμέτρου έως 0,3 μm, προσφέροντας μία πιστοποιημένη λύση κατά του κορωνοϊού,

2)High Protect 13 Solution Filters (2.863-038.0,, με αντίστοιχο Hepa 13  δείκτη διαχωρισμού τουλάχιστον 99,95% για σωματίδια διαμέτρου έως 0,3 μm αντίστοιχο με Hepa 13.

Ανάλογα με την εφαρμογή, μπορείτε να εξοπλίσετε τον καθαριστή σας και με άλλα φίλτρα. Αυτά περιλαμβάνουν ένα στρογγυλό φίλτρο με εξαιρετικά ευρύ φάσμα απόδοσης για την κάλυψη τυχόν απαιτήσεων εφαρμογής. Ή μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα τέσσερα φίλτρα που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για την στοχευμένη εξάλειψη βακτηρίων, οσμών, αλλεργιογόνων ή πτητικών οργανικών ενώσεων. Ένας ακριβής αισθητήρας λέιζερ είναι ενσωματωμένος με σκοπό τη συνεχή παρακολούθηση του αέρα στο δωμάτιο και τον έλεγχο της αυτόματης λειτουργίας. Η ποιότητα του αέρα εμφανίζεται ταυτόχρονα σε ένα διαυγές χρωματικό διάγραμμα. Επιπλέον, η τρέχουσα περιεκτικότητα σε λεπτή σκόνη στον αέρα και ο υπόλοιπος χρόνος φιλτραρίσματος μπορούν να διαβαστούν ανά πάσα στιγμή.

Ο καθαριστής αέρα AF 100 της Kärcher εξασφαλίζει σε σχέση με τον ανταγωνισμό:

1) τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα στην κατηγορία των 750m³ καθαρίζοντας μέσα σε 20’ χώρους 100m² x 2500mm (h),

2) την χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος και αθόρυβη λειτουργία με δυνατότητα εύκολης μεταφοράς και χειρισμό,

3) κατασκευαστική τελειότητα, η οποία συνδυάζει υψηλή αισθητική και σχεδιασμό (πολλαπλές ένδειξης led μέσω έξυπνου πίνακα χρωματισμός ποιότητας αέρα, ένδειξη ποιότητας αέρα, ένδειξη ζωής φίλτρου(%) πίνακας αφής, κλπ)

4) πιστοποιημένη λύση καθαρισμού κατά EN,

5) αξιοπιστία και απόσβεση σε βάθος χρόνου με συνεχή υποστήριξη (γρήγορη απόσβεση και μακροχρόνια λειτουργία της υποστηρίζοντας για τουλάχιστον 10 χρόνια την ύπαρξη ανταλλακτικών, αναλώσιμων και φίλτρων κατά του κορωνοϊού (χωρίς να περιορίζεται μόνο σε αυτή την εφαρμογή).

Επίσης ακολουθώντας μια απλοϊκή προσέγγιση συνολικού κόστους χρήσης (TCO) έχοντας εμπειρία από τοποθετημένο φίλτρο υγείας τέλη Μαιόυ 2020 με αλλαγή Φεβρουάριο, σε χώρους γραφείων που λειτουργεί 10 ώρες την ημέρα με 6 ώρες το Σάββατο  = 56 ώρες x 4 εβδομάδες x 8 μήνες διάρκειας με παραδοχή υπο ΚΣ =1.792 ώρες:

Αν διαιρέσουμε την τιμή του φίλτρου HEPA 14 με τις ώρες χρήσης του κόστος χρήσης ανά ώρα ανάγεται στα 0,31€

Είναι η ποιότητα ζωής ή η προστασία από κορωνοϊό φθηνότερη από 31 cents την ώρα;

Σε κάθε περίπτωση, η απόδοση 750m² που δεν προσφέρεται από κάποιον ανταγωνιστή και η πιστοποίηση για τον Covid-19 καθιστούν τον AF 100 μοναδικό!

1.131,20 
Για βέλτιστη ποιότητα αέρα σε δωμάτια μέχρι 100 m²: Ο κινητός καθαριστής αέρα AF 100 με ακριβή αισθητήρα λέιζερ, αυτόματο τρόπο λειτουργίας και πολλαπλούς τύπους φίλτρων για διαφορετικές εφαρμογές.
Εξαιρετικά αποτελεσματικό, standard ενσωματωμένο σετ φίλτρων γενικής χρήσης (HEPA 11 i.a.w. EN 1882:1998) για το σύστημα καθαρισμού αέρα AF 100. Απομακρύνει αξιόπιστα διάφορες επιβλαβείς ουσίες από τον αέρα της ατμόσφαιρας.
Το σετ φίλτρων Allergy Solution για τα συστήματα καθαρισμού αέρα AF 100 αποτελεί ιδανική λύση φιλτραρίσματος για άτομα με αλλεργίες. Περιεχόμενο συσκευασίας: 2 φίλτρα.
Αποτελεσματικό σετ φίλτρων TVOC για το σύστημα καθαρισμού αέρα AF 100 της Kärcher. Απομακρύνει αξιόπιστα πτητικές οργανικές ενώσεις όπως η φορμαλδεΰδη από τον ατμοσφαιρικό αέρα.
Έχει σχεδιαστεί για χρήση στο σύστημα καθαρισμού αέρα AF 100 της Kärcher για μέρη με υψηλό επίπεδο μόλυνσης από λεπτή σκόνη: το σετ φίλτρων αιθαλομίχλης απομακρύνει με ασφάλεια τα λεπτά σωματίδια σκόνης, το όζον και τον καπνό των τσιγάρων από τον αέρα της ατμόσφαιρας.
221,47 
Ενδείκνυται για χρήση στο σύστημα καθαρισμού αέρα AF 100 της Kärcher σε ιατρικά περιβάλλοντα και για άτομα με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα: ένα σετ φίλτρων υγείας που φιλτράρει αποτελεσματικά τους σπόρους μυκήτων και τα βακτήρια στον αέρα της ατμόσφαιρας.

Η τεχνολογία της Kärcher δεν εξελίσσει μόνο τα μηχανήματα, αλλά και τα χημικά προϊόντα καθαρισμού με προηγμένα απολυμαντικά που λύνουν τα χέρια. Τα χημικά προϊόντα καθαρισμού Kärcher RM 732 και RM 735 είναι βιοδιασπώμενα και χάρη στην ισχυρής τους σύνθεση εξουδετερώνουν μικρόβια, βακτήρια και ιούς με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Είναι ιδανικά για την απολύμανση επιφανειών τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους και χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με μηχανήματα καθαρισμού της Kärcher ή και χειρωνακτικά, με τη βοήθεια ενός απλού πανιού.

48,87 
Απολυμαντικό και απορρυπαντικό καθαριστικό. Δρα ως βακτηριοκτόνο, μυκητοκτόνο και κατά περίπτωση ως ιοκτόνο με εξαιρετική απορρυπαντική δράση. Αποτελεσματικό στην οικογένεια ιών φακέλου.
57,18 
Αποτελεσματικό ουδέτερο απολυμαντικό. Δρα ως βακτηριοκτόνο, μυκητοκτόνο και κατά περίπτωση ως ιοκτόνο αποτελεσματικό στην οικογένεια ιών φακέλου. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο VAH/DGHM. DVG.

Απολύμανση με τα πλυστικά μηχανήματα της Kärcher!

ΠΩΣ…;

Ακολούθησε τα 3 παρακάτω βήματα:

1. Προμηθεύσου ένα από τα δυο εξειδικευμένα απολυμαντικά της Kärcher RM 732 & RM 735


2. Βάλε την ενδεδειγμένη ποσότητα στο ακροφύσιο αφρού


3. Τοποθέτησε το ακροφύσιο αφρού στο πιστόλι του πλυστικού σου Και όχι απλά καθαρίζεις, αλλά απολυμαίνεις εξολοθρεύοντας το 99,99% των ιών και των βακτηρίων!

Υποστηρίζεται από το mobile app Kärcher Home & Garden και τον σύμβουλο εφαρμογής: το πλυστικό K 4 Power Control με πιστόλι ψεκασμού G 160 Q Power Control και Kit καθαρισμού αυτοκινήτου, με περιστρεφόμενη βούρτσα, αφροποιητή και αφρογόνο καθαριστικό αυτοκινήτου.
109,99 
Το μηχάνημα υψηλής πίεσης "K3" είναι ιδανικό για οικιακή χρήση κατά τον καθαρισμό κοινών ρύπων. π.χ. τον καθαρισμό αυτοκινήτου, μηχανής αλλά και εξωτερικούς χώρους και έπιπλα κήπου.
139,99 
Πείτε αντίο στην απλή βρωμιά από ποδήλατα, φράχτες κήπου και μοτοσικλέτες με τη βοήθεια του πλυστικού μηχανήματος υψηλής πίεσης K3 Home. Με το Home Kit: Καθαριστικό επιφανειών T 1 + Patio & Deck (500 mL).
199,99 
Εύκολη μεταφορά και γρήγορη αποθήκευση. Το K 4 Compact είναι ιδανικό για περιστασιακή χρήση σε μεσαίου επιπέδου ρύπους. Περιλαμβάνει τηλεσκοπική λαβή και υδρόψυκτο μοτέρ. Απόδοση κάλυψης επιφάνειας 30 m²/h. *Η προσφορά ισχύει έως 31/03/2023 ή εξαντλήσεως τεμαχίων
259,99 
Περιλαμβάνει καινοτόμο σύστημα αποθήκευσης του εύκαμπτου σωλήνα. Το πλυστικό μηχάνημα υψηλής πίεσης K 5 Compact είναι εύκολο στη μεταφορά και αποθήκευση και ιδανικό για το καθάρισμα μεσαίου επιπέδου ρύπων. Απόδοση κάλυψης επιφάνειας 40 m²/h.<br> *Η προσφορά ισχύει έως 31/03/2023 ή εξαντλήσεως τεμαχίων επιφάνειας 40 m²/h.
279,99 
Υποστηρίζεται από το mobile app Kärcher Home & Garden, περιλ. συμβούλου εφαρμογής: πλυστικό K 4 Power Control με πιστόλι ψεκασμού G 160 Q Power Control και κάνες ψεκασμού.
329,99 
Υποστηρίζεται από το mobile app Kärcher Home & Garden και τον σύμβουλο εφαρμογής: το πλυστικό K 4 Power Control με πιστόλι ψεκασμού G 160 Q Power Control και Kit οικιακού καθαρισμού.
399,99 
Για ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο: Πλυστικό K 5 Power Control με σύμβουλο εφαρμογής μέσω mobile app, πιστόλι ψεκασμού G 160 Q Power Control, κάνη Vario Power και σύστημα Plug 'n' Clean της Kärcher
409,99 
Αρκετά μικρό μέγεθος και βολικό για την αντιμετώπιση επίμονων ρύπων. Πλυστικό μηχάνημα υψηλής πίεσης K 7 Compact. Εύκολη και γρήγορη μεταφορά και αποθήκευση. Απόδοση κάλυψης επιφάνειας 60 m²/h.<br> *Η προσφορά ισχύει έως 31/03/2023 ή εξαντλήσεως τεμαχίων
499,99 
K 5 Premium Smart Control: πλυστικό με Bluetooth, σύμβουλο εφαρμογής μέσω mobile app, λειτουργία ενίσχυσης ισχύος, πιστόλι G 180 Q Smart Control, κάνη Jet 3 σε 1, τύλιξη λάστιχου.
549,99 
K 5 Premium Smart Control: πλυστικό με Bluetooth, σύμβουλο εφαρμογής μέσω mobile app, ενίσχυση ισχύος, πιστόλι G 180 Q Smart Control, κάνη Jet 3 σε 1, τύλιξη λάστιχου και Kit οικιακού καθαρισμού.
599,99 
Με σύμβουλο εφαρμογών στην εφαρμογή Home & Garden για τέλειο καθαρισμό: το πλυστικό μηχάνημα K 7 Smart Control με λειτουργία ενίσχυσης. Συνδέεται με το smartphone μέσω Bluetooth.
699,99 
K 7 Premium Smart Control: πλυστικό μηχάνημα με Bluetooth, εφαρμογή, ενίσχυση ισχύος, πιστόλι G 180 Q Smart Control, κάνη Multi Jet 3 σε 1, τύλιξη λάστιχου. Με Kit οικιακού καθαρισμού.
2.522,57 
HDS 5/15 U: Μηχάνημα υψηλής πίεσης ζεστού-κρύου νερού της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας, με ανταγωνιστική τιμή. Καινοτόμος σχεδιασμός "όρθιου τύπου" εξασφαλίζει ευελιξία & εργονομία

Απολύμανση με τα πλυστικά μηχανήματα της Kärcher!

ΠΩΣ…;

Ακολούθησε τα 3 παρακάτω βήματα:

1. Προμηθεύσου ένα από τα δυο εξειδικευμένα απολυμαντικά της Kärcher RM 732 & RM 735


2. Βάλε την ενδεδειγμένη ποσότητα στο ακροφύσιο αφρού


3. Τοποθέτησε το ακροφύσιο αφρού στο πιστόλι του πλυστικού σου Και όχι απλά καθαρίζεις, αλλά απολυμαίνεις εξολοθρεύοντας το 99,99% των ιών και των βακτηρίων!

2.029,88 
Compact μηχάνημα πλύσης-στέγνωσης δαπέδων για μικρές σε έκταση επιφάνειες, το οποίο ζυγίζει μόλις 12 κιλά. Ιδανικό για τον καθαρισμό σκληρών επιφανειών 20 έως 200 τ.μ.
1.508,44 
Ιδιαίτερα συμπαγής και ελαφριά (11.5kg) μηχανή περιποίησης δαπέδου. Μια καινοτόμος και αποτελεσματική εναλλακτική λύση για το χειρωνακτικό καθαρισμό σκληρών επιφανειών έκτασης 20 - 200τμ.
3.120,84 
Ευέλικτη εφαρμογή, εξαιρετικά compact σχήμα, βάρος μόλις 20 κιλά: το μπαταριοκίνητο μηχάνημα περιποίησης δαπέδων BD 30/4 C Bp Pack, για γρήγορο καθαρισμό επιφανειών έως 300 τ.μ.
884,12 
H νέα ευέλικτη μηχανή καθαρισμού δαπέδων BR 30/1 C Bp Pack είναι ιδανική για τον υγιεινό καθαρισμό και απολύμανση επαγγελματικών χώρων. Χωρίς καλώδια, με έξυπνη μπαταρία και τεχνολογία ρόλλερ μικροϊνών της Kärcher.
Εξοπλισμένη με μία μπαταρία λιθίου (80 Ah) που δεν χρειάζεται συντήρηση και ταχυφορτιστή στον στάνταρ εξοπλισμό: Η compact μηχανή περιποίησης δαπέδου BD 50/50 C Bp Pack με 50 Ι δεξαμενή.
274,99 
Αφαιρεί τη σκόνη και τους λεκέδες σε ένα μόνο βήμα: Η μηχανή καθαρισμού δαπέδων FC 5 διαθέτει καλώδιο 7 μέτρων και μειωμένο χρόνο στεγνώματος του δαπέδου. 20% πιο αποτελεσματικός καθαρισμός σε σχέση με τη συμβατική σφουγγαρίστρα*.
404,99 
20% καλύτερα αποτελέσματα καθαρισμού σε σύγκριση με τη συμβατική σφουγγαρίστρα*: Η μηχανή καθαρισμού δαπέδων FC 5 Cordless αφαιρεί τους ρύπους και τους λεκέδες σε ένα μόνο βήμα. Μπορείτε να περπατήσετε και πάλι επάνω τους περίπου δύο λεπτά μετά την εφαρμογή.
524,99 
Τέλος στο σκούπισμα πριν το σφουγγάρισμα: Η μηχανή καθαρισμού δαπέδων FC 7 Cordless αφαιρεί όλα τα είδη ξηρών και υγρών καθημερινών ρύπων σε ένα μόνο βήμα. Με αυτόν τον τρόπο, εξοικονομεί έως και τον μισό χρόνο **.
169,99 
Η μηχανή καθαρισμού δαπέδων FC 3 Cordless αφαιρεί εύκολα τους λεκέδες και τους ξεραμένους υγρούς ρύπους – χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση κουβά και χωρίς να χρειάζεται τρίψιμο. Τα δάπεδα είναι 20% πιο καθαρά απ’ ό,τι με τη χρήση συμβατικής σφουγγαρίστρας*. Χρόνος λειτουργίας της μπαταρίας: Περίπου 20 λεπτά

Χρήσιμος εξοπλισμός χειρωνακτικού καθαρισμού κατά την απολύμανση

87,65 
Συστημα σφουγγαρίσματος ECO με τηλεσκοπική λαβή.
10,94 
Μικροίνες και ίνες PP για πιο λειαντική καθαριστική ισχύ. Ιδανική για πλακάκια χωρίς ολίσθηση. Σύνδεση με τσέπη.
59,84 
Περιλαμβάνει holder σφουγγαρίστρας, λαβή αλουμινίου 140 cm και clip σφουγγαρίστρας.
11,68 
Ιδανικό για λείες και γυαλιστερές επιφάνειες

Γιατί τα μέτρα υγιεινής είναι πολύ σημαντικά την εποχή του Κορωνοϊού

Σε ένα καθαρό και καλοδιατηρημένο περιβάλλον που καθαρίζεται τακτικά, ο κίνδυνος μετάδοσης παθογόνων οργανισμών ελαχιστοποιείται σημαντικά. Οι επιφάνειες δεν αποτελούν πλέον πρόσφορο έδαφος για τα μικρόβια, τα βακτήρια ή τους ιούς. Ακόμα και σε δυσπρόσιτα σημεία, οι παθογόνοι οργανισμοί ελαχιστοποιούνται κατά πολύ.

Κάνοντας κλικ στις εικόνες που ακολουθούν, μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για τα μέτρα απολύμανσης και καθαρισμού που μπορούν να εξασφαλίσουν απόλυτη υγιεινή στο σπίτι και σε δημόσιους χώρους.

Από πού προέρχεται ο κορωνοϊός;

Στις 11 Μαρτίου 2020, ο COVID-19 κηρύχθηκε ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η πνευμονία οφείλεται στον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Σε αντίθεση με την επιδημία, η εμφάνιση μιας μολυσματικής ασθένειας σε μια πανδημία δεν αφορά μια συγκεκριμένη τοποθεσία και μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, όπως παρατηρείται σήμερα. Η μόλυνση από κορωνοϊό εμφανίζεται με γριπώδη συμπτώματα όπως βήχας, πυρετός, ρινίτιδα και κόπωση. Επίσης, είναι πιθανό να εμφανιστούν αναπνευστικά προβλήματα, φαγούρα στον λαιμό, πονοκέφαλοι και πόνος στα άκρα, ναυτία, διάρροια και ρίγη. Η πορεία της ασθένειας είναι διαφορετική σε κάθε ασθενή και ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, ενώ άλλοι να εμφανίσουν οξεία πνευμονία, ανεπάρκεια των πνευμόνων και τελικά να οδηγηθούν στον θάνατο. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 μεταδόθηκε από κάποιο άγριο ζώο στον άνθρωπο σε μια αγορά τροφίμων στην κινεζική πόλη Wuhan (επαρχία Hubei). Ωστόσο, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί με ακρίβεια ποιο ήταν το ζώο που μετέφερε αρχικά τον ιό. Επί του παρόντος, θεωρείται ότι ο παθογόνος οργανισμός μεταδόθηκε αρχικά από νυχτερίδες σε άλλα ζώα πριν εξαπλωθεί στους ανθρώπους – πιθανότατα μέσω της κατανάλωσης ενός ζώου που λειτούργησε ως ενδιάμεσος ξενιστής για τον SARS-CoV-2 και ήταν διαθέσιμο προς πώληση στην αγορά.


Ενεργοποίηση λοιμωδών νόσων

Οι λοιμώδεις νόσοι προκαλούνται από διάφορους παθογόνους οργανισμούς, όπως ιοί, βακτήρια ή μύκητες.

Οι ιοί όπως ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 δεν είναι ορατοί με γυμνό μάτι και έχουν μέγεθος μόλις από 20 έως 300 νανόμετρα. Εισβάλλουν στα ζωικά, φυτικά ή ανθρώπινα κύτταρα και τα χρησιμοποιούν ως κύτταρα ξενιστές. Ακόμα και όταν εκτίθενται στον αέρα, ορισμένες φορές επιβιώνουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και παραμένουν μεταδοτικοί. Ωστόσο, ένα νέο κύτταρο ξενιστής είναι απαραίτητο για τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους, και εάν δεν το βρουν, πεθαίνουν αργά ή γρήγορα.

Δεν προκαλούν όλοι οι ιοί ασθένειες. Το ανοσοποιητικό σύστημά μας συχνά αντιδρά ταχύτατα και καταπολεμά αμέσως τους εισβολείς. Οι ιοί αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται στο σώμα σε περίπτωση μόλυνσης. Τα φάρμακα βοηθούν ελάχιστα με τους ιούς και τα αντιβιοτικά να είναι αναποτελεσματικά έναντι των ιογενών ασθενειών. Υπάρχουν αντιικά φάρμακα που βοηθούν μόνο με ορισμένα είδη ιών. Επειδή οι ιοί (λόγου χάρη ο ιός της γρίπης) μπορούν να αλλάξουν, είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις άμυνες του οργανισμού μας με μεγαλύτερη ευκολία. Αποκτούμε ανοσία μόνο αφού το σώμα μας έχει έρθει αντιμέτωπο με τον παθογόνο οργανισμό. Ωστόσο, ακόμα και αφού έχουμε ξεπεράσει μια ασθένεια, η ανοσία δεν είναι πάντα δεδομένη. Οι ιοί δεν έχουν τον δικό τους μεταβολισμό.

Σε σύγκριση με τους ιούς, τα βακτήρια είναι κατά πολύ μεγαλύτερα. Έχουν μέγεθος από περίπου 0,1 έως 700 μικρόμετρα, και είναι μονοκύτταροι και αυτάρκεις οργανισμοί. Έχουν επίσης το δικό τους γενετικό υλικό και μεταβολισμό. Τα βακτήρια είναι παντού: στον αέρα, το νερό, τα τρόφιμα κ.λπ. Όπως οι ιοί, τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλες χρονικές περιόδους, συχνά για εβδομάδες, ακόμα και για μήνες, στο περιβάλλον ή ακόμα και στο ίδιο το ανθρώπινο σώμα. Είναι πολύ προσαρμόσιμα και μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε διάφορες συνθήκες. Μόνο ένα τοις εκατό όλων των βακτηρίων προκαλούν ασθένειες στον άνθρωπο. Μάλιστα, συχνά τα βακτήρια είναι σημαντικά για την υγεία. Για παράδειγμα, ζουν στο έντερο, την επιδερμίδα ή τη στοματική κοιλότητα του ανθρώπου. Για την εξουδετέρωση των βακτηρίων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν υψηλές θερμοκρασίες (για παράδειγμα υπό τη μορφή ατμού κατά τον καθαρισμό) ή χημικές ουσίες όπως αλκοόλη, αλδεΰδες ή χλώριο. Στο ανθρώπινο σώμα, τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται συχνά ως μέρος μιας θεραπείας. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται ο πολλαπλασιασμός των βακτηρίων ή εξουδετερώνονται άμεσα.

Οι μύκητες υπάρχουν φυσικά στην επιδερμίδα του ανθρώπου ή στο σώμα. Υπάρχουν ελάχιστα είδη μυκήτων που προκαλούν ασθένειες στον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων των μυκήτων της επιδερμίδας, των ζυμομυκήτων ή μερικών ευρωτομυκήτων. Αυτοί οι μύκητες ευδοκιμούν όπου υπάρχει υγρασία: στο μπάνιο, τις εσοχές, σε νωπούς τοίχους ή στις γλάστρες. Επίσης, τρόφιμα όπως το ψωμί, οι πατάτες ή το αλεύρι αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τους μύκητες. Οι μύκητες συναντώνται ακόμη και σε ταπετσαρισμένα έπιπλα και κλινοσκεπάσματα Οι ζυμομύκητες ανήκουν στη φυσική χλωρίδα της επιδερμίδας. Ζουν στις φολίδες της επιδερμίδας και τρέφονται με νεκρά σωματίδια ιστού. Οι μύκητες εισχωρούν στο ανθρώπινο σώμα μόνο εάν το φυσικό φράγμα της επιδερμίδας έχει καταστραφεί ή όταν το ανοσοποιητικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί. Οι ασθένειες που προκαλούνται από μύκητες ονομάζονται μυκητιάσεις. Συνήθως οι μύκητες προσβάλλουν την επιδερμίδα, τα νύχια ή τις βλεννογόνους. Σπάνια προσβάλλουν εσωτερικά όργανα όπως οι πνεύμονες. Όμως, όταν συμβεί αυτό, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά.

 Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός SARS-CoV-2;

Μόλυνση μέσω σταγονιδίων
Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ο παθογόνος οργανισμός του κορωνοϊού SARS-CoV-2 μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων. Μεταδίδεται δηλαδή όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε και μοιράζουμε παθογόνους οργανισμούς στον αέρα. Άλλοι άνθρωποι εισπνέουν αυτούς τους παθογόνους οργανισμούς και στη χειρότερη περίπτωση μολύνονται με αυτούς.

Έμμεση μόλυνση
Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και με έμμεσο τρόπο. Τα άτομα που έχουν βήξει ή φτερνιστεί στα χέρια τους αγγίζουν αντικείμενα όπως πόμολα, κινητά τηλέφωνα, οθόνες αφής ή καρέκλες. Οι ιοί παραμένουν στην επιφάνεια αυτών των αντικειμένων και έρχονται σε επαφή με υγιή άτομα.

Μόλυνση μέσω επαφής (άμεση επαφή)
Η μόλυνση μέσω άμεσης επαφής είναι ένας ακόμη τρόπος εξάπλωσης των ιογενών ασθενειών. Για παράδειγμα, ακόμα και τα πιο μικρά μολυσμένα υπολείμματα ανθρώπινων κοπράνων μπορούν να φτάσουν σε ένα υγιές άτομο μέσα από λερωμένα χέρια. Επιπλέον, η μόλυνση είναι δυνατή εάν ο παθογόνος οργανισμός εισέλθει απευθείας στο σώμα μέσω των βλεννογόνων των ματιών, του λαιμού και της μύτης ή την ανώτερη αναπνευστική οδό, για παράδειγμα, με ένα φιλί. Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί οριστικά κατά πόσον ο SARS-CoV-2 μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα αποφυγής της μόλυνσης μέσω άμεσης επαφής είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι.

 

Hand hygiene

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από τη μόλυνση;

Παρότι έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε απλά μέτρα υγιεινής (τόσο στον προσωπικό σας χώρο και την προσωπική υγιεινή σας όσο και στους δημόσιους χώρους).

 

• Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας χωρίς να έχετε πλύνει τα χέρια σας.
• Πλύντε σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι ανά τακτά χρονικά διαστήματα και χρησιμοποιήστε συχνά απολυμαντικό όταν ταξιδεύετε.
• Προστατεύστε το στόμα και τη μύτη σας εάν είστε άρρωστος/η. Φροντίστε να στερεώνετε σωστά τη μάσκα σας.
• Χρησιμοποιήστε χαρτομάντηλα μιας χρήσης και απορρίψτε τα σε κάδο που κλείνει με καπάκι.
• Αποφεύγετε την επαφή με άρρωστα άτομα.

• Σεβαστείτε τους κανόνες για τον βήχα και το φτάρνισμα: Όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, διατηρήστε τουλάχιστον απόσταση ενός μέτρου από τους γύρω σας, φταρνιστείτε/βήξτε στον αγκώνα σας και στραφείτε μακριά από τους γύρω σας.
• Παραμείνετε στο σπίτι εάν έχετε αναπνευστικά ή γριπώδη συμπτώματα.
• Πρέπει να διατηρείτε αποστάσεις από άρρωστα άτομα που μπορεί να είναι δίπλα σας.
• Αερίστε τα δωμάτια τακτικά και χρησιμοποιήστε συστήματα καθαρισμού αέρα.
• Εργαστείτε από το σπίτι και αποφύγετε τα επαγγελματικά ταξίδια.
• Αποφύγετε την επαφή, ιδίως με ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με χρόνιες παθήσεις.

• Είναι καλύτερο να διατηρείτε απόσταση 2 με 2,5 μέτρων από τους γύρω σας, ιδίως από όσους είναι άρρωστοι.
• Αποφύγετε τις χειραψίες και τις αγκαλιές.
• Σεβαστείτε τους κανόνες για τον βήχα και το φτέρνισμα: Όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, διατηρήστε τουλάχιστον απόσταση ενός μέτρου από τους γύρω σας, φτερνιστείτε/βήξτε στον αγκώνα σας και στραφείτε μακριά από τους γύρω σας.
• Απολυμάνετε τακτικά επιφάνειες όπως το τιμόνι του αυτοκινήτου, τα πόμολα, τα κινητά τηλέφωνα, κ.λπ.
• Αποφύγετε τις διακοπές.
• Αποφύγετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εάν είναι δυνατόν.
• Αποφύγετε τις συναθροίσεις.
• Μην πραγματοποιείτε τις αγορές σας σε ώρες αιχμής, χρησιμοποιήστε τις υπηρεσίες παραλαβής και παράδοσης προϊόντων.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών